Suomalainen media suhtautuu laiskasti lehdistönvapauden loukkauksiin

Kolme vuotta sitten kanadalainen kuvajournalisti Amber Bracken pidätettiin hänen kuvatessaan Wet’suwet’en-kansan yritystä vastustaa maidensa läpi suunniteltua kaasuputkea Brittiläisessä Kolumbiassa. Bracken suljettiin pieneen vankiselliin neljäksi päiväksi ja hänen yhteytensä ulkomaailmaan rajoitettiin muutamaan lyhyeen puheluun asianajajan kanssa. Brackenia ja hänen kollegaansa dokumentaristi Michael Toledanoa vastaan nostettiin syytteet, joista myöhemmin luovuttiin.

Bracken ja hänen toimeksiantajansa ympäristöjulkaisu The Narwhal vaativat nyt oikeudessa vahingonkorvauksia Kanadan kuninkaalliselta ratsupoliisilta perustuslain vastaisesta pidätyksestä ja vangitsemisesta. Kanteella haetaan myös tuomioistuimen vahvistusta sille, että poliisi on perusteettomasti loukannut Brackenin ja The Narwhalin lehdistönvapautta.

The Narwhal toivoo, että poliisin saattaminen vastuuseen toimittajien työn rajoittamisesta toimisi lehdistön asemaa parantavana ennakkotapauksena.

Haastattelussa Bracken, jolle myönnettiin tapaukseen liittyen PEN Canadan sananvapauspalkinto, kertoo kiinnittäneensä viime vuosina huomiota lehdistönvapauden heikentymiseen. Hän muistuttaa toimittajia siitä, kuinka tärkeää on tuntea omat oikeutensa poliisitoimia dokumentoidessaan, ja korostaa, ettei lehdistönvapauden rajoittamista saa milloinkaan normalisoida.

Poliisi on puuttunut kuvajournalistien ja elokuvantekijöiden työhön aiheettomasti myös Suomessa. Freelance-kuvajournalisti Miro Johansson pidätettiin hiljattain hänen kuvatessaan mielenosoitusta Turkin Suomen suurlähetystön ulkopuolella. Vaikka Johansson kertoi olevansa journalisti, poliisi takavarikoi hänen kameransa muistikortin. Muistikortti palautettiin vasta viikkoa myöhemmin Suomen Journalistiliiton juristin otettua yhteyttä poliisiin.

Aiemmin tänä vuonna poliisi esti dokumenttiohjaaja Virpi Suutarin kuvausryhmää taltioimasta kuinka poliisi purki aktivistien tien tukkimiseksi rakentamia kolmijalkoja Aalistunturilla. Poliisi perusteli kuvauskieltoa vetoamalla ”teknisiin ja taktisiin menetelmiin”, joita ei poliisin näkemyksen mukaan saanut kuvata. Useat oikeusoppineet ovat kuitenkin todenneet poliisin ylittäneen toimivaltansa.

Poliisin lainvastainen puuttuminen journalistien työhön on uhka demokratialle. Se rajoittaa kansalaisten vapaata tiedonsaantia ja hankaloittaa poliisin toiminnan arviointia.

Bracken kertoo median, journalistien ja alan järjestöjen osoittaman laajan tuen Kanadassa ja maailmalla olleen rohkaisevaa. Suomessa lehdistönvapauden loukkauksiin suhtaudutaan laiskasti. Virpi Suutarin tapaus sai hieman mediahuomiota, mutta Miro Johanssonin työn rajoittamiseen on toistaiseksi tarttunut vain Journalisti-lehti. Avoimen ja läpinäkyvän yhteiskunnan turvaamiseksi tiedotusvälineiden ja järjestöjen on Suomessa aktiivisemmin ja vankkumattomammin puolestuttava lehdistönvapautta.

Antti Yrjönen

Antti Yrjönen is an award-winning photojournalist and documentary photographer based in Helsinki, Finland.

https://www.anttiyrjonen.fi/
Previous
Previous

Prohibition does not work – The ethics of accident scene photography

Next
Next

AI-generated image wins a photography competition—but is it really?